“”Abhazya İran ve Rusya Arasında Ticaret Köprüsü Olabilir””

Kuzey Osetya’da 5 Mart 2014 günü “Güney Rusya, Kafkaslar ve İran İslam Cumhuriyeti Arasında Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi” konulu bir iş forumu düzenlendi. Toplantıya İran ve Rusya Ticaret Odalarının temsilcilerinin yanısıra Güney Rusya ve Kuzey Kafkasya’dan çok sayıda girişimci katıldı.

İş Forumuna Kuzey Osetya Ticaret Odası Başkanı Kazbek Toganova’nın davetiyle, Abhazya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ACTSO) temsilen katılan ACTSO Başkan Yardımcısı Soner Gogua, özellikle İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Heyeti ile iki gün boyunca bir dizi çok önemli temasta bulundu. Bu temaslarda Abhazya’nın statüsü ve iktisadi potansiyelleri hakkında İranlı heyet mensuplarını bilgilendiren Gogua Abhazya ve Rusya arasındaki stratejik ortaklığın, Abhazya ve İran arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesinde itici bir güç olabileceğinin altını çizdi. İran heyeti bilhassa Rusya ve Abhazya arasında önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan gümrüksüz serbest ticaret anlaşması ile çok ilgilendiler. Konuya dair görüşlerini açıklayan İran Ticaret Heyeti Başkanı Parand Farhad “Abhazya İran ve Rusya arasında ekonomik bir köprü olabilir” dedi ve Abhazya temsilcilerini, her iki taraf için de faydalı olacak şekilde, iş ilişkilerinin geliştirilmesinin önünü açacak daha kapsamlı görüşmeler için Tahran’a davet etti.

Bilindiği üzere bir süredir İran, kendisine uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle 5 milyar dolardan, 2 milyar dolar seviyesine düşen Rusya ile ticaret hacmini tekrar eski düzeyine çekmek için alternatif çözüm arayışları içinde.

Kaynak : Apsnypress

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir