Abhazya Meclisi bugünkü oturumunda, eski başbakan Sergey Şamba tarafından sunulan “Özel Ekonomik Bölgeler Kanunu” milletvekillerince oylanarak kabul edildi. Bu kanun Abhazya Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanır ve yürürlüğe girerse Abhazya’da dünyada bilinen adıyla serbest bölgeler kurulabilecek.
Kanuna göre ÖEB’ler Abhazya siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük bölgesi dışında sayılan, ihracat ,turizm ve teknoloji odaklıyatırımların artırılması için tasarlanmış özel bölgeler olacak. Bu bölgelerde, Abhazya’da geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemeler uygulanmayacak veya kısmen uygulanacak, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşvikler tanınacak.
Yine kanuna göre Abhazya özel ekonomik bölgelerini kullanacak şirketler mutlaka bu bölge içerisinde kurulmalı veya şube-temsilcilik açmalıdırlar. Özel bölgede faaliyet için milli şirket statüsünde olma zorunluluğu olmayacak.
Yeni kanuna göre EÖB’deki bazı muafiyet ve olanaklar şöyle sıralanıyor:
• Vergi muafiyeti veya sıfıra yakın gelir vergisi, kazançların Abhazya dışına serbest transferi.
• Hammadde ithalat vergisinin olmaması veya sıfıra yakın olması, üretilen nihai ürünün ihracat vergilerinden muaf olması.
• Alt yapı giderlerinin çok ucuz olması, bakım giderlerinin devlet tarafından desteklenmesi.
• Bina ve arazi fiyatlarının ucuz olması. Depo kiralarının çok düşük tutulması.
• Abhazya iş kanunlarınındaki işverenin mali yükünü arttıran bazı maddelerin uygulanmaması. İşverenin yabancı işçi çalıştırmasına getirilen kolaylıklar.
Kanuna göre Abhazya’da şu tür Özel Ekonomik Bölgeler kurulabilecek:
1) Endüstriye ve üretime dönük ÖEB’ler
2) Teknik ve yaratcılığa (innovasyona) yönelik ÖEB’ler
3) Turizme dönük ÖEB’ler,
4) Liman Özel Ekonomik Bölgeleri
Abhazya Meclisi tarafından yasalaştırılan ÖEB’lerin kurulması Abhazya Bakanlar Kurulu kararıyla olacak. Yerel idareler de nedenlerini gerekçelendirmek kaydı ile ÖEB kurulması için Bakanlar Kuruluna başvurabilecekler. ÖEB’lerde faaliyet göstermek isteyen şirketler ve bireysel girişimciler Abhazya bakanlar Kurulu tarafından yetkilendirilen bir organdan ÖEB kayıt belgesi almak zorunda olacaklar. ÖEB’e kayıt edilen girişimciler sertifika alacaklar ama ÖEB’de faaliyet izni veren bu sertifikalarını üçüncü kişilere devredemeyecekler.
Abhazya Meclisi bugünkü oturumunda ayrıca yolsuzlukla mücadele yasasını da oybirliği ile kabul etti. Bu yeni yasa ile yolsuzluk suçlarının cezaları ağırlaştırıldı.
Fotoğraf: Rusya’da bir serbest bölge
