Rusya ve Abhazya Dışişleri Bakanları: İkili İlişkilerimiz “Tarihi Zirvesinde”

Abhazya Dışişleri Bakanı Oleg Bartsits ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın başkenti Moskova’da bir ikili görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşını Abhazya Halkının Zafer ve Bağımsızlık Günü vesilesiyle tebrik ederek iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ve müttefiklik niteliğine dikkat çekti. Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu anlamlı gün vesilesiyle tebrik mesajı ilettiğini hatırlatarak, Abhazya makamlarına Rusya Devlet Duması seçimlerinin organizasyonundaki destekleri ve gösterilen dayanışma için teşekkür etti.

Lavrov, 2026 yılının en önemli gelişmelerinden birinin 9 Mayıs’ta Moskova’da Devlet Başkanı Badra Gunba ile Vladimir Putin arasında gerçekleşen ve yeni sosyal-ekonomik ile insani projelerin önünü açan zirve olduğunu belirtti. Sohum kordonunun restorasyonu, okullarda sıcak yemek projesi ve sosyal sorumluluk alanındaki ortak girişimleri bu iş birliğinin somut örnekleri olarak sıralayan Lavrov, ikili ticaret hacminin 2025 yılında %16 oranında büyüdüğünü kaydetti.

Turizm alanındaki gelişmelere de değinen Lavrov, 2026 yılında Rus turistlerin Abhazya’ya gerçekleştirdiği turların %40’tan fazla arttığını ve Moskova’nın, Abhazya yönetiminin 2030 yılına kadar yıllık 5 milyon turist hedefini desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.

Bartsits: “İlişkilerimiz Tarihi Bir Zirvede”

Abhazya Dışişleri Bakanı Oleg Bartsits ise konuşmasında, diplomasi kurumları arasındaki koordinasyonun çok yönlü iş birliğini güçlendirdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bugünkü tabloyu değerlendirdiğimizde Abhazya-Rusya ilişkilerinin kelimenin tam anlamıyla tarihi bir zirvede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kapsamlı ve çok boyutlu bu iş birliği her geçen gün daha dinamik bir nitelik kazanmaktadır.”

İki yıldan kısa bir sürede Devlet Başkanları Badra Gunba ile Vladimir Putin arasında üç zirvenin gerçekleştiğini hatırlatan Bartsits, ekonomi ve altyapı projelerinin temel öncelik olduğunu belirtti. Sohum Vladislav Ardzinba Uluslararası Havalimanı’nın bir buçuk yılda yaklaşık 200 bin yolcuya hizmet verdiğini aktaran Bartsits; demir yolu, deniz ulaşımı ve 20 milyar rubleyi aşan uygun kredilendirme programlarının ulusal ekonominin lokomotifi olan turizm, inşaat ve tarım sektörlerine büyük ivme kazandırdığını söyledi.

İkili görüşmelerin ardından temaslar, Güney Osetya Dışişleri Bakanı Ahsar Djioyev’in de katılımıyla üçlü formatta devam etti. Görüşmede bölgesel güvenlik konuları ve Cenevre Uluslararası Disküsyonları süreci ele alındı.

Kaynak: Apsnypress 1 Ekim 2026

[EDİTÖRDEN]

Sohum ve Moskova arasındaki diplomatik temasların yoğunlaşması, Abhazya’nın bölgesel güvenlik, ekonomik kalkınma ve uluslararası temsil imkânları açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Havalimanının aktif kullanımı, ulaşım ağlarının çeşitlenmesi ve altyapı projelerine sağlanan destekler ülke ekonomisinin sürdürülebilirliği adına olumlu gelişmelerdir. Bununla birlikte, Abhazya’nın kendi ulusal çıkarlarını, egemenlik haklarını ve toplumsal dengelerini koruyarak müttefikleriyle kurduğu ilişkileri eşit ve karşılıklı saygı temelinde yürütmesi, bağımsız devlet kimliğinin en temel teminatı olmaya devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir