Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, İçişleri Bakanı Leonid Dzapşba’nın görevini askıya alan bir kararnameyi imzaladı.
Sohum’da akşam saatlerinde yatışmaya başlayan, muhalefetin referandum tarihinin ertelenmesi ve İçişleri Bakanı’nın istifası talebiyle başlattığı miting, yeni katılımlarla tekrar alevlendi. İçişleri Bakanlığı önünden ayrılmayan göstericiler Bakan Leonid Dzapşba’nın istifasında ısrar ettiler.
Olayların yatışmaması üzerine İçişleri Bakanı’nın istifasını isteyen Cumhurbaşkanı Raul Hacimba’nın kararını beklemeden, bir grup giriş kapısındaki güvenlik kordonunu aşarak bahçeye girdi, binaya attılan taşlar ve yabancı maddelerin yanı sıra, içeriye atılan bir molotof kokteyli de söndürüldü. Bu arada güvenliği sağlamaya çalışan bir polis kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı.
Bu arada Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, İçişleri Bakanı Leonid Dzapşba’nın görevini askıya alan bir kararnameyi imzaladı. İçişleri Bakanlığı görevini vekaleten Bakan Yardımcısı B. M. Abitova yürütecek.
Miting hakkında gazetecilere açıklama yapan Hacimba özetle, “Muhalefetin talebi üzerine cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması hakkında yapılacak referandumu kabul ettik. Buna rağmen bugün yapılanlar ülkeyi istikrarsızlaştırmak adına yapılmış eylemlerdir” şeklinde konuştu.
Kaynak: Apsnypress
Bilindiği gibi Mart 2016 başında 46 kişilik bir girişim grubu Abhazya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması ile ilgili bir referandum düzenlenmesi talebiyle Abhazya Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuştu. Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba da 1 Haziran 2016 tarihinde, referandumun 10 Temmuz 2016’da yapılması ile ilgili kararnameyi imzalamıştı.
