Abhazya Cumhurbaşkanı Vekili Bganba Türk Milletvekillerini Kabul Etti

Abhazya Cumhurbaşkanı vekili Valeri Bganba çeşitli temaslarda bulunmak üzere bir süredir Abhazya’da bulunan ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir Türk Heyeti makamında kabul etti. Cumhurbaşkanı Vekili Valeri Bganba’nın kabul ettiği heyette, AK Parti Sakarya Milletvekili, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı, Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Günay Güneş, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş ve Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı yer aldı.

Misafir heyete hoşgeldiniz diyerek konuşmasına başlayan Bganba, Türkiye ve Abhazya arasındaki bağların uzun bir geçmişi olduğunu, Abhazya’nın en zor zamanlarında Türkiye’deki soydaşların yardıma koştuğunu, sadece Türkiyeli Abhazların değil, Türkiyeli Çerkeslerin de Abhazya’yı tarihi bir anavatan olarak gördüğünü, mevcut realite içinde Türkiye’nin Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının güç olduğunu bildiklerini ama iki ülke arasında bir diyalog başlatmayı mümkün gördüklerini söyledi.

Heyet adına konuşan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti milletvekili Ayhan Sefer Üstün öncelikle Abhaz Halkının sıcaklık ve misafirperverliklerinden çok etkilendiklerini söyledi. Ardından ziyaretlerinin Abhazya’nın bir geçiş dönemine denk düştüğünü belirterek yapılacak erken seçimlerin Abhazya için hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni etti. Milletvekili Üstün, Valeri Bganba’nın aynı zamanda Abhaz Meclisi Başkanı olmasından hareketle, bu tür zor dönemlerde Meclislerin önemli bir rol oynadığını, tıpkı 1920’de Türkiye’nin zor dönemlerinde Meclisin öncü görevi üstlenmesinde olduğu gibi, bugün Abhazya’da mevcut siyasi krizin aşılmasında Abhaz Meclisinin önemli bir işlevi olacağına inandığını bildirdi.

Ayhan Sefer Üstün konuşmasının devamında iki ülke arasındaki ilişkilerin adım adım gelişeceğini ve bunun her iki ülkenin de yararına olacağını söyledi. Üstün son olarak, iki ülke ticaret odalarının çeşitli anlaşmalar imzaladığını, 70 bin öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden bir olan Sakarya Üniversitesi ile Abhazya Devlet Üniversitesi arasında işbirliği olanaklarını araştırdıklarını, bu konuda somut adımlar atmak istediklerini, insani ilişkilere çok önem verdiklerini bu bağlamda iki ülke arasında doğrudan deniz ve hava bağlantısı kurmak istediklerini, bu başarılabilirse iki ülke arasında turizmin gelişeceğini, Abhazya’ya daha fazla yatırım geleceğini söyledi.

Ayhan Sefer Üstün’den sonra kendisi de Abhaz kökenli olan CHP’li Vekil Engin Özkoç da (Abhazya’daki tarihi soyadı Papba) bir konuşma yaparak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Vekili Valeri Bganba misafirlere Abhazya’yı tanıtan bir kitabı hediye etti.

Heyet üyeleri daha sonra Abhazya Dışişleri Bakanı Viyeçeslav Çirikba tarafından da kabul edildiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir